Verduurzaming Binnenvaart

 

Terug naar Multimodale Corridors

Uit eerder onderzoek van de Topsector Logistiek blijkt dat de binnenvaart minder CO₂- uitstoot dan goederenvervoer over de weg en onze weginfrastructuur ontlast. Maar de binnenvaart draagt met 1,7 Mton CO₂-uitstoot nog voor 16% bij aan de CO₂-uitstoot van goederenvervoer op Nederlands grondgebied. Ander onderzoek dat we hebben laten doen, laat ook zien dat een modal shift naar binnenvaart geen normen van stikstof-uitstoot overschrijdt, ook niet in N2000 gebieden. Analyse van stikstof-effecten van een modal shift van weg naar binnenvaart geeft wel een duidelijk signaal: de binnenvaart moet snel verduurzamen.  
 
De binnenvaartsector staat voor grote uitdagingen ten aanzien van verduurzaming, waarbij CO₂-, stikstof- en fijnstofreductie gerealiseerd moet worden met behoud van concurrentiepositie. Deze transitie blijkt lastig te realiseren vanwege de structuur van de sector, de diversiteit van de vloot, lange afschrijvingstermijnen en onzekerheid over verduurzamings- en- financieringsmogelijkheden. Met het ontwikkelen van concrete opties en inzichten op basis van reële uitstoot en haalbare technologische mogelijkheden, helpt de Topsector Logistiek alle ketenpartners samen passende stappen in deze transitie te zetten.  

 

 “De huidige aanpak van havens om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is gericht op losse onderdelen van de haven, zoals de invoering van schonere brandstoffen. NetZero AI Port richt zich juist op de haven als geheel en de operationele logistieke processen die daar plaatsvinden. Dat biedt veel meer mogelijkheden om klimaatneutraal te opereren. Als het ene onderdeel van de haven een tijdje wat meer emissies moet uitstoten, kunnen we kijken of we een ander onderdeel tegelijkertijd een vergelijkbare hoeveelheid minder kunnen laten uitstoten om belangrijke klimaatdoelen op tijd te bereiken.”

Frederik Schulte – Universitair Docent TU Delft

 

In het onderzoeksproject ‘PAving THe way towards Zero-Emission and RObust inland shipping’ (PATH2ZERO) wordt onderzoek gedaan naar wat de transitie naar zero-emissie vraagt van de partners in de binnenvaartketen, zoals schippers, verladers en financieringsinstellingen. Het ontwikkelt een virtuele representatie (digitale tweeling) van het binnenvaartsysteem, die kan worden gebruikt voor het beoordelen van de efficiëntie van emissievrije strategieën. Dit geeft alle partijen in de binnenvaartketen handelingsperspectieven voor duurzame businessmodellen. 

Het doel was daarnaast om nu al handelingsperspectieven te bieden voor scheepseigenaren.


Dit hebben we vanuit verschillende perspectieven gedaan: 

  • Kansen in kaart brengen voor verduurzaming in de binnenvaart met behoud van concurrentiepositie voor verschillende segmenten. 

  • Zoeken naar kleinere doelgroepen binnen de binnenvaart om specifiek daarvoor een pad uit te stippelen. 

  • Financieringsmogelijkheden in kaart brengen. 

  • Impact onderzoeken van bijvoorbeeld vaargedrag, beladingsgraad en motorvermogen op huidig verbruik. 
  • Verschillende duurzame technieken in kaart brengen, waar kan je allemaal op inzetten qua techniek en brandstof?