Aantoonbaarheid in supply chains

 

Terug naar Supply Chains

Consumenten, bedrijven en overheden willen steeds nauwkeuriger weten wat de CO₂-footprint van een product of dienst is, om zo milieubewuste keuzes te maken. Internationaal wordt CO₂-uitstoot bovendien steeds verder gereguleerd of belast. Bijvoorbeeld via de CSRD, CBAM of de uitbreiding van het ETS. Een grove aanname van de CO₂-uitstoot volstaat dus niet langer. Er zijn exacte cijfers nodig. Toch was er nog geen CO₂-boekhoudmethode die dit op een nauwkeurige, uniforme en efficiënte manier mogelijk maakte. Carbon Added Accounting maakt de CO₂-footprint van producten en diensten in een supply chain wél concreet en aantoonbaar. 

De methodiek van Carbon Added Accounting is in 2023 verder uitgewerkt en succesvol getoetst in meerdere ketens. Met 15 verschillende bedrijven werden ketens uitgewerkt als productie van isolatiemateriaal, recycling van plastics en biologische eieren. Conclusie: de methode werkt in elke sector. Het helpt bedrijven om tot nauwkeurige getallen de komen die bijvoorbeeld direct in een CSRD-rapportage kunnen worden gebruikt. Niet in de laatste plaats omdat de betrouwbaarheid voor accountants makkelijk te controleren is. Om accountants hiermee te helpen is er voor deze doelgroep een ‘kookboek’ ontwikkeld. 

 

Het doorgeven van datakwaliteit blijkt een cruciaal onderdeel. Vaak is de nauwkeurigheid of betrouwbaarheid van de data uit de keten nog een heikel punt. Carbon Added Accounting biedt hier een oplossing. De praktijk leert dat nog lang niet alle bedrijven hun data op orde hebben. Het concept van datakwaliteit geeft bedrijven de mogelijkheid te starten, te verbeteren en als koploper de kans zich met betrouwbare data te onderscheiden.