
Het afsprakenstelsel Basis Data Infrastructuur (BDI) is onderdeel van de Digitale Transport Strategie en is in ontwikkeling. Het is een afsprakenstelsel voor beheerst data delen voor zakelijke ecosystemen. Het geeft partijen de goede balans tussen beheersing (wie mag wat aan data inzien of gebruiken?) en efficiëntie (geautomatiseerd afhandelen), door middel van:
Digitaal vertrouwen:
- controle over eigen data door “data bekijken bij de bron”,
- zekerheid over identiteit,
- hoge security eisen en
- contractuele basis voor computers die zonder mensenhanden met elkaar communiceren.
Afspraken over elkaars “taal” en begrippen zodat automatisch verwerken mogelijk wordt:
- semantiek
Tijdig automatisch gewaarschuwd worden (“events”):
- Vanzelf een signaal krijgen als het nodig is, maakt het werken zeer efficiënt.
- Als in de werkelijkheid iets gebeurt of verandert wat relevant kan zijn
De BDI is ontwikkeling en nog niet in de praktijk toegepast. Het project bestond uit het verkennen van de marktvraag: in welke toepassingen en op welke manier is de BDI het beste tot groei en adoptie te brengen?
Dat is op twee manieren gedaan:
1. Er is een adoptie supportteam (AST) opgericht wat met zoveel mogelijk reeds bestaande en beschikbare software de BDI in de praktijk probeerde te brengen. Dat gaf de mogelijkheid om concrete demonstraties te geven en om kennis op te bouwen. Met die kennis kunnen software engineers met belangstelling voor de BDI concrete antwoorden krijgen op de vraag “hoe?”.
Een eerste demo van een BDI-toepassing is zeer succesvol gegeven op de ICT & Logistiek beurs van 2022, voor bedrijven en voor de overheid. In de loop van 2023 is het aantal en soort demo’s vergroot, tot en met een succesvolle demo voor het eFTI-team van DGMOVE in Brussel. De demo’s hebben praktisch toepasbare software opgeleverd die een goede basis blijken te zijn voor de verdere ontwikkeling van de BDI in het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL).
2. Een Kickstart team is naar zoveel mogelijk bedrijven gegaan om te proberen de BDI te “verkopen”. Dat leerde heel veel over de manier waarop de voordelen eenvoudig overgedragen kunnen worden, en over de doelgroepen die als eerste geïnteresseerd zijn in de toepassingen.
Het kickstart team heeft:
- 100+ bedrijven gesproken
- 10+ sectoren, waaronder Food, Container/bulk Transport, Beverages, Wholesale, Bouw, Handel, Agrarisch, Retail, Facilitair, Oil&Gas en Ecommerce
- Bedrijfsleven, samenwerkingsverbanden en overheid
- Van IT-leveranciers tot fysiek transport
- Van C-level tot architecten en developers
Beide verkenningen hebben een aantal hypotheses opgeleverd en waardevolle feedback vanuit de markt.

“Bedrijven die niet datagedreven werken, gaan het niet redden. Ze verliezen het van bedrijven die wél over alle relevante data beschikken en hierdoor de beste keuzes kunnen maken en hopelijk uiteindelijk ook minder personeel nodig hebben. We moeten dus nu met elkaar de omslag maken. En dat kan alleen als we het samen doen.”
Sjoerd Boot, Clustercoördinator Digitaal Transport, Ministerie van Infrastructuur
Hypotheses
- Met één Basis Data Infrastructuur zijn tegelijkertijd meerdere value cases/use cases te ondersteunen.
- BDI infrastructuur is voor bedrijven breed bruikbaar voor meerdere activiteiten over meerdere dataspaces heen.
- Conceptueel zijn de infrastructuur, definities en afsprakenstelsels grensoverschrijdend bruikbaar. Verdere toetsing vindt nog plaats.
- De implementatie en onderhoud van de BDI-infrastructuur kunnen haalbaar en betaalbaar zijn voor MKB-bedrijven en kleine IT-dienstverleners.
Feedback
- Digitaal zakendoen (machine-to-machine) als noodzaak wordt overal herkend: data bij de bron, controle en vertrouwen zijn sleutel.
- Er is een minimale standaard basis infrastructuur wenselijk waarop varianten kunnen worden gebouwd .
- Partijen wachten op een duidelijke breed geaccepteerde (internationale) minimale standaard, bruikbaar voor vele sectoren en toepassingen.
- Er zijn reeds concrete noden en wensen die vragen om een BDI-achtige oplossing.
- Worstelen met de concretisering, teveel tech-push en verwarring door verschillende “scholen”. Te weinig aandacht voor governance, kosten/waarde, support, security.
- Er zijn meer dan 10 concrete use -cases geïdentificeerd die een schaalbaar patroon hebben: los je die 1 keer op, dan zijn er vele anderen die dat ook willen hebben.
- 3 van de use-cases worden onderzocht door DIL om er Living Labs op te baseren. Anderen, zoals de grote belangstelling in de Agro-Food sector worden doorgegeven aan het nieuwe Topsector Logistiek programma 2024-2026.
Er is een semi-commerciële “funnel” ontwikkeld om belangstellende partijen in 4 stappen uit te dagen om steeds dieper in de BDI te gaan investeren. De eerste partijen zijn al bij stap 3 (BDI Ready in a day) aangeland.