Challenge Zero Emission Logistics

 

Terug naar Human Capital

De energietransitie heeft grote gevolgen voor bedrijven, de samenleving, de stedelijke omgeving en het (inter-)nationale transportnetwerk. Steden stellen strengere emissiezones in, waardoor bijvoorbeeld alleen volledig elektrische bestelauto’s de winkels en klanten mogen beleveren. Schepen in zee- en binnenhavens gaan aan de walstroom en vrachtwagens aan de laadpaal. Containers worden gebruikt als batterijen. En dit gaan we grotendeels al tussen 2025 en 2030 meemaken, als het goed gaat! Hoewel de technologie er al grotendeels is, missen vaak nog de samenwerking en slimme toepassingen. Er is een tekort aan mensen, ruimte, en netwerk capaciteit. 

Met steun van alle toepassingsgebieden organiseerde Human Capital onder leiding van Erasmus Universiteit een studentenchallenge op dit thema. Deze challenge doet een beroep op het aanstormend logistiek talent voor frisse ideeën en oplossingsrichtingen op het gebied van zero emissie logistiek. De sfeer is zowel competitief als collaboratief. Elke regio kent naast de algemene zero emissie uitdaging ook eigen specifieke kansen en uitdagingen, waaraan de opleidingen en stakeholders (bedrijven/overheden) gekoppeld worden. Bedrijven/overheden brengen eigen vraagstukken in waar de studenten oplossingen voor bedenken. Het perspectief van studenten is doorgaans regionaal, dus we vragen ze naar specifieke steden, binnenhavens, logistieke centra, transportknooppunten, bouwprojecten en bij drukke verkeers- en vervoersknooppunten en ringwegen te kijken. Tijdens sprints komen verschillende facetten aan de orde: energievoorzieningen, infrastructuur, stakeholders, transportmodaliteiten, type bedrijvigheid, functiecombinaties en ruimtelijke inpassing.  

 

De challenge is gericht op studenten aan het eind van hun tweede jaar en begin derde jaar van een logistieke opleiding (MBO, HBO en WO), en hun docenten die zero-emissie logistiek als onderwerp behandelen in het projectonderwijs. De challenge is in een aantal stappen opgezet, zodat gebruik kan worden gemaakt van nationaal toonaangevende voorbeelden en experts, diepgang kan worden bereikt in regionale cases, samen kan worden gewerkt tussen studenten en docenten van verschillende onderwijsinstellingen.    

De beste teams van elke opleiding hebben op een inhoudelijke en ludieke manier hun oplossingen op de landelijke eindmanifestatie op 8 november 2023 gepresenteerd. Daarbij golden vier criteria: innovatie, implementatie, impact en integratie voor de ontwikkelde uitdagingen.  

Vier finalisten presenteerden hun inzending op het podium. Een jury met vertegenwoordigers van bedrijfsleven, wetenschap, TKI Dinalog, Topsector Logistiek en Jong Logistiek Nederland maakte het winnende team bekend: Bidfood stadslevering via Tramlijn 2 (Hogeschool van Amsterdam). Zij gingen naar huis met de prijs: een zeilweekend met Zeilschip Eendracht.

 

“Met de Zero Emission Challenge mobiliseren wij studenten (de nieuwe generatie logistieke professionals) en bedrijven om samen op een laagdrempelige wijze aan duurzaamheidsuitdagingen te werken waarmee breed draagvlak ontstaat voor innovatieve oplossingen”

Jury