City Logistics Lab

 

Terug naar Steden

CILOLAB is het living lab voor duurzame stadslogistiek. Logistiek dienstverleners, hubexploitanten, gemeenten en kennisinstellingen werken in dit lab samen om stadslogistieke oplossingen te ontwikkelen en te implementeren om zo zero-emissie alternatieven voor alle stakeholders te bieden in verschillende steden. Zulke oplossingen zijn bijvoorbeeld verschillende soorten hubs, overslagpunten of stadsdistributiecentra, waar de stromen van buiten de stad en stedelijke logistiek worden ontkoppeld. Logistiek op stadsniveau kan zo efficiënter worden georganiseerd.  

Er gebeurt al veel op het gebied van duurzame stadslogistiek, maar om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden moet er een serieuze markt voor (zero-emissie) stedelijke logistieke oplossingen ontstaan. Het werk in het project draagt bij aan het versterken van die markt. Daarnaast voorziet CILOLAB in de behoefte van de logistieke partijen en gemeenten om de impact en de mogelijke markt voor stedelijk logistieke oplossingen in kaart te brengen.  

Logistieke partijen kunnen vanuit extra inzicht in hun operatie en in de impact van emissies in de stad, luchtkwaliteit, (vermeden) ritten, hun activiteiten doorontwikkelen en opschalen. CILOLAB biedt steden (en overheden) een rijker inzicht in wat er qua stadslogistiek gebeurt.  

Het project heeft de volgende vragen opgepakt: 

  • Hoe kunnen (bestaande) barrières voor zero-emissie concepten voor stedelijke logistiek weggenomen worden?  
  • Hoe kunnen we deze concepten verder ontwikkelen, toepassen, opschalen en overdragen naar verschillende logistieke segmenten en steden? 
  • Hoe kunnen bezorgtijdvensters worden ontworpen en gestuurd om te zorgen voor effectieve en efficiënte bezorging in de stad?  
  • Hoe kunnen grote organisaties die veel inkopen, inkoop inzetten als instrument om zero-emissie logistieke oplossingen te bevorderen?  

Over de volle breedte van het project zijn een groot aantal inzichten, lessen en resultaten opgeleverd die relevant en interessant zijn voor verladers, logistiek dienstverleners én gemeenten. Enkele voorbeelden daarvan zijn:  

Praktisch stappenplan voor bevoorrading van grote organisaties in de stad  
In CILOLAB is een praktisch 12-stappenplan voor onder andere gemeentes, kantoren en zorginstellingen ontworpen. Hiermee kunnen zij de bevoorrading van hun panden duurzamer organiseren. Zo weten grote organisaties waar ze aan moeten denken als ze de logistiek in het gebied waarin ze opereren willen verduurzamen.  
 
Logistiek en ruimte  
Ruimte in steden wordt schaarser. Tegelijkertijd zorgt een groeiende bevolking en meer activiteit voor meer vraag naar logistiek. Slimme, emissievrije logistiek vraagt om faciliteiten in de wijk, bijvoorbeeld om pakketjes over te laden en voor laadinfrastructuur. Deze ruimtevraag wordt vaak over het hoofd gezien bij de (her)ontwikkeling van gebieden. In CILOLAB is onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in Spoorzone Zwolle. Het onderzoek heeft laten zien dat succesvolle ruimtelijke inrichting begint met een kleinere, meer menselijke schaal, het combineren van functies en het combineren van domein-overstijgende oplossingen, zoals personenmobiliteit en logistiek. Aanvullend worden er voorstellen gedaan om logistiek ook mee te nemen in het (her)ontwerpen van gebouwen. Mede op basis van dit onderzoek in Zwolle is de Handreiking Duurzame gebiedsontwikkeling en logistiek ontwikkeld.

Buurthub
In Groningen en Amsterdam is onderzocht welke algemene en aanvullende functies een buurthub kan vervullen en hoe eenvoudig deze te realiseren is. Denk hierbij aan pakketkluizen, recylinghubs en een handvol sociale functies. In het specifieke geval van technisch dienstverleners heeft een buurthub potentieel waarde als pauzeruimte met eetgelegenheid, sanitaire voorzieningen, opbergruimte, parkeerplekken en laadinfrastructuur. Het realiseren van zulke voorzieningen is mede afhankelijk van wat er in een buurt al beschikbaar is en het (beter) marketen hiervan. Dit creëert een basis voor het uitbreiden van de hubfunctie, die veelal goed in een winkelgebied kan zijn.