Samenwerken is IT en mensenwerk

 

Terug naar Human Capital

Regelmatig ontstaan er opstoppingen rondom het aanleveren en afhandelen van luchtvracht op Schiphol. Enorme files die meestal herleidbaar zijn tot een gebrek aan transparantie en daarmee voorspelbaarheid binnen het logistieke netwerk. Binnen het Living Lab CDM@Airports zoeken onderzoek, onderwijs, overheid en het bedrijfsleven samen naar oplossingen om zo wachttijden en milieubelasting te verminderen. Centrale thema’s zijn het samen tot afgewogen besluiten komen, het delen van logistieke data, en duurzaamheid.  

Het onderzoeksproject CDM@Airports behandelt het onderwerp logistieke organisatie in een complexe multi-stakeholder omgeving. Het project heeft tot doel manieren te vinden om de voorwaarden te scheppen waaronder logistieke bedrijven gegevens met elkaar gaan uitwisselen met als doel: samen werken aan een effectief planningsconcept in een complexe omgeving met meerdere belanghebbenden. De vraag is hoe de afhandeling van luchtvracht op vliegvelden efficiënter en duurzamer kan worden georganiseerd.   

Giovanni Douven, programmamanager: “CDM staat voor collaborative decision making, oftewel samenwerken. Door steeds meer digitale informatie aan elkaar te koppelen via een overkoepelend IT-platform kunnen bijvoorbeeld wegvervoerders en afhandelaars van luchtvracht hun planning beter op elkaar afstemmen. Gevolg: minder wachttijden, minder onnodige vrachtwagenbewegingen en beter planbare omstandigheden.”  

In feite gaat het hier om een ingewikkeld ecosysteem, waarin bedrijven samenwerken en elkaars concurrenten zijn, aldus Nanne Schriek (evofenedex). “Bij zulke complexe zaken kun je uiteraard niet zonder digitaal fundament – en daar wordt door CDM@Airports hard aan gewerkt. Maar minstens zo belangrijk is een sociaal fundament! Hoe kun je samen waarde creëren? Hoe deel je winst én verlies? Daarvoor is onderling vertrouwen nodig en dus moet je elkaar als organisatie leren kennen.” 

 

“Het project heeft drie invalshoeken die met elkaar samenhangen: met datagedreven logistiek ga je efficiënter en effectiever samenwerken en wordt ook CO2-budgettering mogelijk gemaakt. Deze elementen leiden tot een duurzamere operatie”

Giovanni Douven, projectleider en onderzoeker bij het lectoraat Logistiek & Complexiteit, en programmamanager van CDM@Airports

 

De Aircargogame@airports is een innovatieve virtuele simulatie waarin spelers de volledige logistieke keten van luchtvrachtverzending ervaren. Ze nemen beslissingen over zaken als het beladen van vrachtvliegtuigen, vrachtbewegingsplanning, vrachtbelading en douaneafhandeling, dit alles met minimale CO2-uitstoot als achtergrond. Deze serious game biedt een waardevolle mogelijkheid om logistieke vaardigheden te testen, te verbeteren en complexe luchtvrachtlogistiek te begrijpen en te optimaliseren.  
 
Studenten die verbonden zijn aan het logistiek onderwijs en onderzoek, kunnen kennismaken met de luchtvracht en bijbehorende vervoers- en goederenprocessen. Tevens kunnen mensen uit de luchtvrachtsector kennismaken met het digitale vooraanmeldingsproces in de luchtvracht. Hoe krijg ik een efficiëntere en effectievere afhandeling voor elkaar? Waar moet ik op letten en hoe kan het afhandelingsproces sneller worden voltooid? Dat zijn de vragen waar spelers van het spel zich mee bezig houden. Meer snelheid en een betere efficiency levert immers meer geld op. De businessgame geeft betrokken stakeholders inzicht in de wijze waarop goederenstromen worden afgehandeld. Het toont de onderlinge relaties op een mainport tussen ketenpartijen.

 

Bekijk video

Meer informatie:

CDM@Airports