
Er ontstaan veel nieuwe logistieke initiatieven op basis van de principes van de deeleconomie. Hoewel de voordelen hiervan in logistiek voor industrie en samenleving duidelijk lijken, is nog onduidelijk wat het effect is van de deeleconomie op de logistieke sector. Mogelijke voordelen zijn bijvoorbeeld meer efficiëntie, lagere kosten, minder congestie en minder CO₂-uitstoot. Ondanks enkele veelbelovende initiatieven zien we ook dat het niet voor alle initiatieven lukt om een financieel haalbaar businessmodel te ontwikkelen. Als het gaat om het delen van logistiek in steden zijn er nog veel vragen of en hoe dat succesvol kan worden. In dit project is daarom onderzocht hoe deeleconomieconcepten ingezet kunnen worden op bestaande stadslogistieke thema’s om duurzaamheid, kwaliteit van dienstverlening en efficiëntie te verbeteren.
Het project heeft het inzicht verbeterd in de huidige stand en de potentie van deeleconomie concepten in verschillende logistieke deelsectoren. Die sectoren zijn:
- Stadslogistiek
- Warehousing
- Gezondheidszorg
- Servicelogistiek
We lichten drie specifieke resultaten uit: een hub voor stadslogistiek, een deelplatform voor instellingen voor langdurige zorg en een stappenplan deelconcepten voor servicelogistiek.
Stadslogistiek
Het blijkt dat een sharing hub meer succesvol is als de meeste relevante dagelijke taken worden die uitgevoerd in die hub. Dit vergroot de efficiëntie van de operatie en versterkt het leerproces dat bij delen komt kijken.
De maatschappelijke impact die gemoeid is met een sharinghub bestaat uit het bundelen van krachten van lokale (logistiek) ondernemers, het beter benutten van overcapaciteit, het terugdringen van het aantal binnenstedelijke bewegingen, een CO₂-reductie en een verbindende factor zijn in de binnenstad en misschien wel metropool. Uit onderzoek blijkt dat een sharinghub rendabel kan zijn, maar daarvoor is wel een goede waardepropositie, ondernemerskracht, investering in het netwerk en goede marketing nodig. Gedifferentieerde samenwerkingen en diensten lijken de mooiste waardepropositie te betekenen voor een sharinghub doordat er dan een brede doelgroep van partners en partijen kan worden bereikt.
Verder heeft deze praktijkpilot mede als inspiratie gediend voor GroenCollect om Local Logistics op te richtten. Dit is een tak van GroenCollect die zich richt op allerlei binnenstedelijk transport wat goed past bij het brede palet van al aangeboden hubdiensten.
Business-to-Business sharing in de zorg
Op basis van onderzoek door studenten naar onder welke condities een platform voor B2B sharing in de zorg succesvol kan zijn, is een deelplatform ontwikkeld en actief: deelplatform.intrakoop.nl. Het is een digitale markplaats voor de hulp- en vervoersmiddelen van alle instellingen voor langdurige zorg. Zorginstellingen Careyn en Laurens zijn geïnteresseerd om aan te haken bij dit platform als daarmee effectief en efficiënt wordt bijgedragen aan besparing van inkoopkosten en betere benutting van de hulp- en vervoersmiddelen. Het platform is te gebruiken door alle zorginstellingen in Nederland.
Stappenplan deelconcepten voor servicelogistiek
Stap 1: Begrijp de behoefte van de klant in de servicelogistiek, want de behoefte aan service (onderhoud) kan verschillende drijfveren hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld veiligheid, benutting of beschikbaarheid. Zulke drijfveren zijn bepalend voor de invulling van deelconcepten.
Stap 2: Ontdek de assets (tastbare en ontastbare) die nog beter benut kunnen worden in de servicelogistiek. Hier gaat het om de vraag hoe aftersales-service nog meer mogelijkheden kan bieden om waarde toe te voegen voor de klant.
Stap 3: Doe voorstellen voor een data sharing platform. (Beter) delen kan alleen als je de noodzakelijke informatie hebt om op te sturen.
Stap 4: Doe voorstellen om het zelfversterkend effect in gang te zetten. Het blijkt dat meer delen en meer data delen ervoor zorgt dat bedrijven beter leren wat wanneer gedeeld kan worden. Zo wordt delen beter en makkelijker. Daarom is het nodig om te bespreken hoe dat leren gefaciliteerd kan worden.